18.04.2018 - сряда. За образованието и още нещо...

Кажете си Добро утро с цигара и усмивка на устата :) за Динко и Арчи
VIKING
Posts: 14963
Joined: 02 Dec 2015 19:31

Re: 18.04.2018 - сряда. За образованието и още нещо...

Post by VIKING » 18 Apr 2018 22:47

poncho wrote:
DonBasilio wrote:Попе, ега Божката лозето да ти пази!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :yes:
яжте хой :ugly004:
Image

helic
Posts: 27734
Joined: 29 Nov 2015 19:43

Re: 18.04.2018 - сряда. За образованието и още нещо...

Post by helic » 18 Apr 2018 22:50

Валенсия - Хетафе 1:2, с червен картон за летящите мишки.
Не смея да вляза у фейса :mrgreen:
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

RONALDINHO GAUCHO
Posts: 6027
Joined: 29 Nov 2015 16:03

Re: 18.04.2018 - сряда. За образованието и още нещо...

Post by RONALDINHO GAUCHO » 18 Apr 2018 22:52

helic wrote:Валенсия - Хетафе 1:2, с червен картон за летящите мишки.
Не смея да вляза у фейса :mrgreen:
Влез и после ще разправяш :mrgreen:

User avatar
Дедо Ильо
Posts: 19893
Joined: 08 Dec 2015 13:34

Re: 18.04.2018 - сряда. За образованието и още нещо...

Post by Дедо Ильо » 18 Apr 2018 22:59

helic wrote:Валенсия - Хетафе 1:2, с червен картон за летящите мишки.
Не смея да вляза у фейса :mrgreen:
Влез, влез и сетне ке се молиш да излезеш, ама нема да можеш. :245:
Само ЦСКА, црвено вино и млади невести!

Dinko
Posts: 18517
Joined: 01 Dec 2015 11:40

Re: 18.04.2018 - сряда. За образованието и още нещо...

Post by Dinko » 19 Apr 2018 07:59

helic wrote:
Dinko wrote:
Паниковски wrote:бачо, бачо...оня ден бях в джумаята и ти носих нещо, ама ти се беше покрил :roll: :roll: :roll:
:cancan: :cancan: :band: :band:
аз първото, за което си помислих, че е носил Паника е празно шуше или туба :mrgreen:
не е било празно бе - носил му е натурален въздух от столицата! 8-) :nargile:
Image

Dinko
Posts: 18517
Joined: 01 Dec 2015 11:40

Re: 18.04.2018 - сряда. За образованието и още нещо...

Post by Dinko » 19 Apr 2018 08:25

Лупи wrote:
helic wrote:
Dinko wrote: то имаше и някакъв глад така да се каже за учители по западни езици.
първите години доколкото помня, почти всички учители по западен език бяха възрастни - тоест такива каквито са учили езика още преди соц-а - живели, работили там и т.н.
после си спомням (в края на 80-те вече) за преподаватели по западен език се вземаха студенти по филология, изучаващи съответния език още от езиковите гимназии.
имаше и 'вносни' учители - французи и немци, но това беше рядкост.

най-често в началното и средното после се преподаваше френски и немски. английски беше по-рядко преподаван, може би точно заради липса на преподаватели.
имаше частни уроци, там по каква програма се организираха на местно ниво нямам представа, но обикновено учители ги водеха.

а най-отвратителното беше, ако попаднеш на преподавател/ка руснак/ рускиня. отвратително произношение имаха на английския специално.
точно това писах и аз вчера.
Английския език принципно е сравнително непознат за бг действителността чаак до към 1980та. Реално тия така да се каже са ни били един вид врагове и културен досег с тях не сме имали, българи не са ходили да учат в аМглия за разлика от Виена, Берлин и Париж, така да се каже. Т.е. традициите са били единствено и само от американския колеж, разни религиозни ордени и т.н. Да не говорим, че комунистите почти веднага след като идват на власт ги закриват
Традициите са били в изучаването на френски, там са били и старата генерация преподаватели. Даже бях срещал едни документи, където френската легация в БГ по времето на комунизма пита официално колко процента от учениците в България изучават френски и и отговарят - някъде около 80 % (не помня точната цифра). След това е бил немския език - там преподаватели е имало, едно поради факта, че са ни съюзници в две войни, основни търговски партньори и т.н., т.е. езика е имал някакви традиции в изучаването. Друго, поради факта, че не е и изцяло заклеймен като вражески, защото все пак от нашата страна на желязната завеса имаме и германска държава, братята от ГДР.
При английския - пълна мъгла. До към 1980 дето се вика преподавателите по английски са били по-голяма рядкост и от черните лебеди :), по-дъртите преподаватели в езиковата разправяха, че даже са били толкова ценни кадри, че са ги гледали като писани яйца и са им позволявали известни волности (е не съвсем да я карат през просото де)
После с реформата от 1979та бройките на учещите филология в университетите рязко се завишават, с идеята да се подготвят ударно кадри за училищата - за това и по наше време (тия дъртаците няма кво да ги гледаме :) ) вече се намираха повечко учители и всичките бяха или токущо завършили, или имаше случаи и набързо преквалифицирани. При нас в в града всичкото учителници по английски бяха млади пички, докато тия по френски и немски почти всички дърти бабички и лелички :)
Руския......... - там е друга бира, друга губерния, друг свят. Руски гимназии е имало май във всеки един окръжен град без изключение. Преподаватели бол, че чак в излишък направо :)
Не, този е уникум!!! Как можа да изпише толкова глупости за толкова кратко време, не знам! Не знам дали Динко не се е объркал ;) , като е писал, че западен език се изучавал в началното и средното (подчертавам) и се оказа, че Хелика точно това писал вчера :lol:
После оригиналничи, че английския бил вражески език, затова не бил изучаван много у нас (приятелският френски се изучавал от 80% от българите :lol: , полувражеския-полуприятелски немски, щото имало и ГДР (където пропусна да каже, че се изучаваше руски т.е. вторият световен език - за соц лагера - първи де...) и защото ни били съюзници на два пъти (това ако го чуе Брежнев лично ще удуши Гелика :lol: ).
Въобще бисер след бисер! :lol: :lol: :lol: . Гелик, може ли малко линк към тези уникални материали, дето ги четеш? Дай, че да се посмея от сърце!
Гелик, преподавателите по езици действително бяха кът. Специално по английски в Търговище бяха 3-4. (то и училищата бяха толкова де :) ) Толкова имаше и по немски и френски. И сестра ми (набор 59-ти) и аз сме учили вражеския английски език от една учителка. Същата учителка ми водеше и курсовете по английски. Владееше супер езика! Затова, както вече писах, нямах и никакви проблеми в МЕИ-то. Дори и тогава в града най-изучавания западен език беше английския. А тези 3-4 учителя стигаха, защото се учеше по 1-2 часа седмично езика и един преподавател покриваше всички класове.
Ако нещо друго не ти е ясно питай, недей се излага да пишеш глупости! ;)
специално за възмутената ти даскалска душичка ще ти уточня, че съм писал с цифри в кой точно клас се е почвало... което и да си чел, си пропуснал да осъзнаеш, защото ти от цифрички не вдяваш - само от безсмислени словоблудства в стил новоговор "Работническо дело"
ей ти да четеш:
Dinko wrote:80-те години руския език се почваше от 3-ти клас, западен от 5-ти или от 4-ти (имаше промени в програмата)
70-те години не знам как е било :oops:
подчертавам ти, че пак няма да го видиш :nargile:
Image

Post Reply