Самуката на Ма'стора!

На диета, като на диета!

Модератор: badmin

Самуката на Ма'стора!

Мнениеот archi » Сря Яну 06, 2010 17:10

след като вземем малкия ни син от детска градина, гледам да го разпитаме :)
ем да видя, колко му е акъла, ем да му обърна внимание :))
та веднъж ме изненада, че на обяд са яли Самука!
принудих се да го питам с подробности за туй японо-корейско-китайско ястие!
е, след известно количество разговори, успях да разбера, че детето дори обича МУСАКА!!!

та се фанах да я сготвя, ей тъй с кеф

заглавие на манджата:

Самуката на Мас’тора!

продукти:
туй ще го попълня накрая всъщност :)

кайма
картофи
кофичка кис млеко
лук
домати или пюре или вода
олио
сол
водка
вино

В строго регламентирана чаша, по възможност любимата Ви, си сипвате 2 пръста водка! Може и с домашна ракия, ама въздействието на водката е по бавно! Ако ползваш домашнярка, задълже си сипваш и в една чаша вода, в която да топиш устни за вкус :) (мезе на този етап не се позволява)
Взимаш няколко картофа и намираш картофобелачката. Картофите се белят много лесно с ония китайските картофобелачки, вземете си такава, ама да е от старите модели, щото има едни нови, дето са меки пишки и се получават проблеми и трудности, които водят до ново сипване на водка!
Обелвате примерно 4-5 картофа( начи нема да се стараете да остържите сичко черно по тях, дребните и черни дупки се чистят после)
След като успеете да обелите картофите, пийвате от любимата си чашка и измивате картофите! Нужно е, щото сте ги омазали яко в кал, както и ръцете си!
Тук започвате да търсите подходяща тава!
Значи, ако намерите тава, на която има черни петна, сигурно не е за готвене! Може да се обадите на милата си съпруга, да питате за тава, но ако искате да я изненадате, се налага да търсите по задълбочено. Забелязал съм, че жените ги крият отдолу в шкафовете под мивката или на готварските печки имат още едно под фурната, дето е като чекмедже! Понякога стоят и в самата фурна и дори ви съветвам първо там да потърсите!
След като, намерите тавата, се позволява глътка от любимата чаша :)
Взимате нож и дъска! Ножа да е по голям, ама не касапски, а готварски дъската обикновено е дървена! Слагате тавата и вътре дъската, взимате картоф и почвате да режете. Първо на тънки филийки 8мм дебелина (туй зависи от вкуса де :) ) после ги режете на кубчета!
За инженерите - режете по x, y и z за добиване на правилна и равностенна кубична форма!
За икономистите – режете правилно, като вноски на работника, после като вноски за работодателя и накрая правите дребни формички (кубчета), като вноските за държавата!
За юристите – гледате да не си отрежете пръстите, после лесно ще докажете, че всичко е в правилна кубична форма, щото няма доказателства за друго!
Същевременно чистите всичко черно по картофите!

Тук се пие повечко водка, щото усилието и затрудненията са особени!
След като нарежете картофите, тавата трябва да е напълнена на един пръст под ръба! Ако ви се струват повече или по малко нарязаните картофи, не се притеснявайте, изхвърлете :) или просто ще направите по малко САМУКА :)

Доволно отпивате от любимата си чаша и се заемаме с по сложните ситуации!
С тенджерата ще ви е по лесно предполагам да намерите. На керамични плотове, тенджерата трябва да е с плоско дъно, за газови и други котлони става всякаква. Търсите тенджера с големината на най малкия котлон на печката.
След като намерите може да натопите устни в любимата си чаша :)
Вземате една по голяма или две по малки глави кромид лук, червен или бял няма значение. ( Малка глава лук е, като си съберете палеца и показалеца и тя може да мине през тях)
Белите лука и го нарязвате на ситно. Тук се пие повече, щото някой път лука люти много! Та ревеш и пиеш, все едно си на семейно събиране :)
Трябва и кайма!
Колкото по хубава, толкова по добре!
Аз съм купувал и от 94 ст. Съдържание 80% соя, 20% мазнини и всичко над 100 % е добавки и бонуси за организма :)
Сипваш 80-100 грама олио в тенджерата :) Туй е лесно да премериш, дори без любимата си чаша :)

Слагаш нарязания лук и включваш котлона на 6 (на шест, не на Бъ)!
Аз лично добавям и вода, щото предпочитам да го задуша, отколкото да запържа лука. Бърка се почти постоянно, да не загори. Лука побелява или омеква, което от двете неща успеете да видите! Слагате лъжичка червен пипер (ако ви се слага) слагате и каймата. Може да добавите доматен сок (ако имате) или вода, ако каймата не пусне много :(
Туй нещо се бърка, докато каймата стане на трохи! Ще го видите, и аз не очаквах първия път :)
Сваляте от котлона и може да сложите черен пипер и подправки, ако искате!
Глътка от любимата чаша и може да опитате получената странна смес! Може и да ви хареса, но не става за мезе, а я изсипете в тавата върху картофите. Подправки е хубаво да сложите магданоз, чубрица, солта преценете според каймата!
Разбърквате хубаво! С две лъжици от краищата към средата и пак обратно, докато ви хареса :)
Фурната я включвате на МАХ, отдолу и отгоре да пече! Мушкате вътре и почвате да правите заливката!
Преди това пийвате с наслаждение и доволство!
Заливка се прави по 1001 начина!
Може две яйца, половин кофичка кисело мляко, малко брашно и малко сода!
Аз лично правя следната!
Става за 4-5 минути и винаги става супер!
Пийваш голяма глътка предварително!
100 грама олио в тенджерката, 100 грама брашно (слагаш 3-4 лъжици и си казваш; - ей туй е точно 100 грама:) )
котлона на 6 (шест)
бъркаш постоянно
като вземат да излизат мехури, сипваш кофичка кисело млеко, разбито разбира се!
Бъркаш докато почне да се отделя от стените на тенджерата и махаш!
Добавяш две яйца (без черупките)
Бъркаш
Трябва да стане на крем, ако ти се стори много гъст, туряш още едно яйце

Пийваш от водката и вече усещаш непоносим глад!

Поглеждаш какво става във фурната!
Трябва да видиш мазнината отгоре или като разклатиш тавата, да не си променя формата, ще го усетите

Вадиш тавата, сипваш заливката, вдигаш нивото на скарата във фурната и оставяш включен само горния реотан!

Мушкаш тавата и печеш, докато порозовее и на места причернее :)
Изключваш фурната, проверяваш дали си изключил всички котлони!
Всички съдове, дето си омазал ги мушкаш в мивката за десерт на милата ти съпруга!
Ако имаш кухненска хартия ( това е, като тоалетна хартия, ама и за моя гъз е голяма! ) бършеш що можеш и видиш!
Обелките от картофите и лука ги събери в една найлонова торбичка и ги хвърли на терасата поне!
Отпиваш последните глътки водка без мезе и вече всичко ти е хубаво и си доволен от живота!
Самуката трябва да изстине за да може да се реже на хубави порции, ама ти си сипваш чаша вино и с две филии ляп и малко мусака ти се подува стомаха от кеф! Пушиш цигара на балкона и лягаш блажено пред компа да видиш световните събития. Няколко часа чувстваш, че си изпълнил най великия си дълг и може да си подпръцкваш доволно . . .
Милата ти съпруга ще бъде очарована и много доволна! Ще хареса много самуката и ще яде мнооого(това че нищо не е яла цял ден е друг въпрос :) ) И ако не преяде и не я боли главата, може и да те обича, като си легнете

Успех!
archi

Re: Самуката на Ма'стора!

Мнениеот проф. Джорофф » Сря Яну 06, 2010 17:49

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :004: :004: :004:

Аз си мисля, че с малки модификации по тази рецепта може да се сътвори и разкошен десерт. Мааааалка промяна: увеличава се смукането от любимата чашка, елиминира се всичко останало и след час-два (в зависимост от честотата на целуване на чашата) се получава класическия специалитет "Мацано дупе с тикви". :oops:
"With all the money you earn Fernando - go and buy yourself some honor if possible!"
Аватар
проф. Джорофф

Мнениеот Nickish » Пет Яну 08, 2010 14:39

Арчи,
ама и мен не ме домързя да го прочета :004: :004: :004:
:mrgreen:
Аватар
Nickish

Мнениеот 4apara » Чет Фев 18, 2010 11:46

като готвите, тря'а И да внимавате :idea: