Една от любимите ми книги бе за мореплаването на Кук, както и на другите Велики мореплаватели.Dinko wrote: ↑11 Jun 2025 07:34Големият бариерен риф (на английски: Great Barrier Reef) е най-голямата в света система от коралови рифове и острови, съставена от над 2 900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия в ивица с дължина 2300 km и площ около 344 400 km².
Големият бариерен риф може да се види с просто око от Космоса и е най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми. Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Рифът поддържа голямо биоразнообразие и е включен в Списъка на световното наследство през 1981 година. CNN го обявява за едно от Седемте природни чудеса на света.
Мечтата са ми Соломонови острови, острови Кук, Полинезия и пр. в тази част на Тихи океан. Както и Великденкси острови (Васс ми се похвали. Беше там
Мерси, Динко за напомнянето. Хубави времена бяха да чета книжките и си мечтая...носталгично ми е